כותרת
> C;
1/1

ססאמואידיטיס
שתפו אותנו

ססאמואיד היא עצם מיוחדת בגוף האדם. ייחודה בהיותה עטופה בגידים ואינה מקושרת בפרקים לעצמות אחרות. שמן גזור מגודלן הזעיר; "ססמום" היא המילה הלטינית לסומסום. שתיים מתוך שלוש כאלו בשלד נמצאות בתחתית בוהן כף הרגל (כפי שנראה בתמונה) והשלישית היא פיקת הברך.

ססאמואידיטיס היא דלקת בגידים העוטפים את אותן שתי עצמות. זוהי תופעה שכיחה בעיקר אצל ספורטאים ורקדנים, ונובעת לרוב ממאמץ יתר של אותם גידים.

אפילו לאחר מרפא וכשהכאבים נפסקים, מומלץ להימנע למשך תקופה מקפיצות או ריצה. כל חזרה לפעילות מאומצת שהיתה מקור הבעיה, חייבת להיות מלווה בייעוץ מתאים.

מהם הסימפטומים

סימן ההיכר הראשון של ססאמואידיטיס הוא כאב בכרית בוהן כף הרגל. אלו יכולים להחמיר באופן הדרגתי כתוצאה מדלקת ההולכת ומחמירה, או לצוץ בבת אחת כתוצאה משבר. לרוב לא ניתן לחזות בסימנים חיצוניים, אך עלולים להופיע גם פצעים או נפיחות.

בעיית ססאמואידיטיס מעיקה במיוחד באזור מפרק בוהן כף הרגל, וגורמת לכאבים בעת יישור וכיפוף אותה אצבע, אשר הופכת לרגישה במיוחד.

ססאמואידים אלו הם עצמות צפות בין גידים. מטרתן לסייע בפעולה דמויית מנוף, בשיתוף הגידים ועצמות המסרק. הגורם הראשון לססאמואידיטיס הוא כאשר מופעל עליהן לחץ אינטנסיבי ומתמשך המעורר דלקת. זהו מקור לכאבים קשים בכל תנועה של המפרק, אשר מותחת את הגידים.

הגורם האפשרי השני נובע מהמיקום הרגיש בכרית כף הרגל ומתחת ראש המסרק. באשמתו מזדעזעים הססאמואידים ממכות חוזרות ונשנות עם כל נחיתה מקפיצה, אשר נבלמת באמצעות הכריות. אותן פגיעות עלולות לגרום סדק או שבר, ואיתו התפרצות פתאומית של כאב חד.

הגורמים

הסיבה הנפוצה לבעיה היא עומס עודף על הגידים העוטפים את עצמות הססמואיד בקדמת כף הרגל. דלקת עלולה לפרוץ גם באשמת טראומה קבועה כגון נעליים שאינן מתאימות, ובעיקר עקבים גבוהים.

בין הפעילויות המפעילות לחץ אינטנסיבי על אותו אזור, ובכך מקדמות סכנה גבוהה יותר לססאמואידיטיס ניתן למנות ריקוד בלט, כדורסל וריצה.

האבחון

תחילת הבדיקה היא בבחינת רגישות אזור כרית כף הרגל והנעת הבוהן לכל הכיוונים. גבולות התנועה שלה ודרגת הכאב יסייעו לאבחן את הבעיה. אם עולה חשד לססאמואידיטיס, יבוצע לרוב צילום רנטגן כדי להבדיל אם מדובר בדלקת או פגיעה בעצם.

אם הזיהוי אינו מובהק, יכולה להידרש גם בדיקת מיפוי עצמות, שתעניק מידע איכותי ומעמיק יותר שיחשוף את מוקד הבעיה. במקרים של חשד לפגיעה ברקמות הרכות או בגידים ייתכנו גם בדיקות MRI או אולטרסאונד.

דרכי הטיפול

למרבה המזל, רק לעתים נדירות מצריך ססאמואידיטיס התערבות פולשנית וניתוח בהרדמה מקומית להסרת אחת מעצמות הססאמואיד. על פי רוב הטיפול מתמקד בהפגת הכאבים, שינוי אורחות החיים והקלת המאמץ על האזור הפגוע.

הצעד הראשון הוא כמובן עצירת הפעילות הגורמת לסיבוכים, ומניעת עומס ולחץ על כרית כף הרגל. תרופות נגד כאבים ועיסוי בקרח יכולים לתרום גם הם להקלה מיידית.

אם מקור הבעיה הוא עקבים גבוהים או נעליים אחרות שלוחצות על האזור הפגוע, אין מנוס מפרידה מהן לטובת נעליים נוחות, בעלות עקב שטוח, שמעניקות תמיכה מאוזנת יותר.

סיוע אורטופדי

תופעות ססאמואידיטיס אשר אינן פוסקות, או אפילו מחמירות לאחר שבוע של תרופות אנטי-דלקתיות, מנוחה והקלת מאמצים על מוקד הכאב, הן סימן ברור לצורך בסיוע אורתופדי.

אורטופד מקצוען ידע לייעץ, לדאוג ולטפל בהפחתת העומס המקומי על כרית כף הרגל, לרכך את החיכוך הישיר בין נקודת הכאב לקרקע, ולקדם חלוקה נכונה ומאוזנת יותר של עומס המדרך.

לעתים יכולה להספיק במצב זה נעל עם רפידה רגילה, אך כזו המתאימה יותר לנסיבות, ותהיה רחבה ובעלת סוליה עבה. עם זאת, ועל פי רוב, נפתרת הבעיה בהתקנת מדרסים בהתאמה אישית לכף הרגל.

במרכז אורטופדי חזי לוי בכפר סבא ניתן למצוא את התשובות המקצועיות ביותר לסיוע במקרי ססאמואידיטיס, השגת הקלה מיידית בתסמינים וליווי מתמשך על לפתרון. אם כבר אובחנתם, או חשתם בתסמינים שתוארו ומעוניינים לטפל בהם כבר היום, פנו אלינו לקביעת פגישה. תמיד נשמח לשמוע מכם ולסייע.

עוצב ונבנה ע"י יאלו עיצוב ובניית אתרים